22:50 - CEFİ’den Ege Rüzgârı: “Gurbette Aşk Öldürür (Pali Pali)” Yayında!
20:39 - Oksana Kuznetsova Legend Fashion Week 2025’te Moda Dünyasını Bir Araya Getirdi
18:05 - Afyonspor’da Başkanlık Krizi: TFF Belgeleriyle Yeni Boyut Kazandı
14:44 - Elif Gönlüm’den Bir Şarkı, Bin Çocuk Hikayesi “Kırmızı mı Kara mı” Yayında
21:33 - Dada Radyo yayın hayatına başladı ; Müzikte yeni bir devrim
14:37 - Gül Gökçe Korkmaz’dan Sezen Aksu müjdesi
13:20 - Köpeğim Topallıyor, Ne Yapmalıyım?
17:30 - Kerim Şanlı, Altın Medya Ödülleri’nde En İyi Çıkış Yapan Sanatçı Ödülünü Kazandı
18:11 - Türk Televizyon ve Sinemasının Dev Çınarı Osman Sınav Hayatını Kaybetti
20:35 - Latin dansları ve saksafonun yıldızı Nurgül Cınbırtoğlu, ödüllere doymuyor!
Sizde vakıf kurmayı düşünenlerdenseniz, vakıf kurabilmeniz için gerekli evraklar konusunda detaylı bilgiye sahip olmalısınız. Vakıf Genel Müdürlüğünün şart koştuğu evraklar:
En zorunlu ve önemli organı yönetim kuruludur. Yönetim kurulu adının olması elbette zorunlu değil fakat yönetim organı zorunlu olarak bulunmalıdır. Vakfı gerçekleştiren kişi, bu senette yönetim organını göstermelidir. Bunun yanında uygun görülen başka organlar da belirtilebilir.
l Vakfın organları: Yönetimdeki organların ayarlanması yasal bir zorunluluktur. Bu yüzden organların amaca yönelik denetim birimi, yönetim organı ve mütevelli heyeti olmalıdır. Bu organlarda da kişi sayısı belli olabileceği gibi detayların mevcut olan senetin üzerinde bulunması gerekir. Ayrıca seçilen üye kişilerinin sorumluluk ve yetkileri de yer verilmelidir.
l Vakfın yerleşim yeri: Tüm işlerin gerçekleştireceği merkez vakıflardır. Senet üzerinde tüm detayların belirtilme zorunluluğu vardır.
l Özgülenen Haklar ve Mallar: Başlangıç adımı için kuracak kişiye ait olması gerekir. Kuruluş adına gerekli değere sahip olmalıdır. Eğer nakit para ile başlanacaksa Türkiye’nin kurmuş olduğu bankaya vakıf kurmak adına bu kurucunun adına bir hesaba yatırılması gereklidir.
Sınırlı ehliyetsizler ile tam ehliyetsizler vakıf kuramaz; bunlar için yeterli kanuni temsilcileri de vakıf kuramamaktadır. Halbuki vakıf kurma yasak sayılabilecek işlemlerdendir.
Sınırlı ehliyetliler aslında MK 429’da bulunan işlemler içinde vakıf kurma bulunmadığı için serbestçe vakıf kurma işlemini gerçekleştirebilirler.
Vakıflar Devletten Para Alır Mı?
Meclis’e sunulan 2022 yılı bütçe teklifi bazına göre halktan toplanan belirli vergilerin önemli bir bölümü de vakıf, dernek, birlik gibi kuruluşlara aktarılacak. Hazine, kâr amacı olmayan kuruluşlara yapılan transferler adlı başlığın altında birlik, dernek, sandık, kurum ve kuruluş gibi kurumlara 2022’de en az 353 milyon 751 bin TL para aktarımı sağlanacak.
Vakıf kurabilmek adına gerekli olan asgari sermaye miktarı daha önce de belirttiğimiz gibi hemen hemen her yıl vakıflar meclisinin kararı doğrultusunda düzenli olarak değişkenlik göstermektedir. Şimdilerdeki 90.000 tl olan vakıf rakamı yalnızca vakıf için tahsis edilecek olan tutarı ifade etmekte olup, bu tutara karşılık gelecek taşınır ya da taşınmaz malvarlığın gerekli değer tespiti, mahkeme tarafından gerçekleştirilmektedir.
Ülkemiz gün geçtikçe gelişmektedir. Ayrıca nüfusta hızla artışlar yaşanmaktadır. Bu durumda hastane, okul, yurt ve eğitim ihtiyaçlarında artışlar yaşanmasına sebep olmaktadır. Çocukların eğitimleri ve korunmaları aslında büyük bir ihtiyaçtır. Bu sebepten ötürü de maddi durumu iyi olan bireylerin kurmak istedikleri bu vakıfların ülkemizde fazla yararlar sağlayacağından oldukça eminiz.
l Eğitim adına destekler babında yardımlar yapılmaktadır.
Yardım Toplama Kanununun aslında 6. maddesine aslında vakıflarda dahil olabilmektedir. Cumhurbaşkanı tarafından izin yerlerine özellikle başvurmak gereklidir.
Eğer bu yardım toplama birden fazla yerde gerçekleştirilecekse vakfın ikametinin yer aldığı işlemler doğrultusunda validen izin alınır ve bunun üzerine gerekli olan İçişleri bakanlığına ve diğer valiliklere de bilgilendirme yapılır.
l Vakıflar ile yetimlere, kimsesizlere ve fakirlere gerekli yardımlar gerçekleştirilmektedir.
Kaynak: https://istanbuldernek.com