01:16 - Levent Çekiç, Fatih Sultan Mehmet Han kostümü ile defilenin ilgi odağı oldu
21:48 - Antalya’da Çorumlu İş İnsanları Platformu Güçlenerek hedeflerine hızla ilerliyor.
23:34 - Kanser tedavisi gören Tanyeli, kendisi gibi kanser tedavisi gören kadınlara moral ve umut oldu
16:45 - Adil Sami iki kardeş ülke Pakistan ve Türkiye arasında güçlü bir bağ oluşturmaya devam ediyor
12:00 - Uyku apnesinin 10 belirtisi nelerdir?
12:00 - Elif Bulem Ünver kış aylarındaki cilt önerilerini anlattı
12:00 - Glow Up, Yılın En İyi Güzellik Merkezi Ödülünü Kazandı
16:57 - Hakan Taner Çapın’dan muhteşem ödül töreni
01:32 - Ünlü Rock Sanatçısı Gamze Lim Queen ve Doğuş Alkan’ın adliyeye yaptıkları giriş büyük ilgi uyandırdı
Otomasyon çözümleri nelerdir ve geleceğe yönelik potansiyelleri var mı? Bu teknoloji hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin!
Büyük işletmelerin tüm departmanlarında “insan gücü” kullandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu tür şirketlerin binlerce çalışanı olmasına rağmen arka planda çalışan, işlerin sağlıklı ve düzenli olmasını sağlayan birçok farklı otomasyon sistemi bulunmaktadır. Hatta bu sistemler bazı departmanların görevlerini tamamen üstleniyor. Otomasyon sistemleri o kadar gelişmiş ve yaygındır ki 7Slots casino gibi sitelerin işletilmesinde bile kullanılmaktadır. Bu yazımızda modern otomasyon sistemlerinden bahsedeceğiz ve nasıl çalıştıklarını anlatacağız.
RPA, Robotik Süreç Otomasyonunun kısaltmasıdır. Bu aslında oldukça eski bir teknoloji; başlangıcı 1990’lara kadar uzanıyor. Robotik kolların bir fabrikada araba parçalarını nasıl birleştirdiğini gördünüz: muazzam bir hız, uyum ve tutarlılıkla çalışıyorlar, değil mi? Bu, RPA’nın en ilkel versiyonudur. Başka bir deyişle, bir robota verilen emirlerin yerine getirilmesi yoluyla belirli bir eylemin otomatikleştirilmesi anlamına gelir.
Ancak günümüzde RPA bundan daha fazlasını kapsamaktadır ve bu tanım aynı zamanda “yazılım robotlarını” da kapsamaktadır. Yazılımı kullanarak mekanik bir robotu programlayabilirsiniz, ancak aynı şeyi bir “yazılım robotu” oluşturmak için de yapabilirsiniz. Bu tür robotlar ekrandaki bir formu okuyabilir, içeriğini anlayabilir, belirli bir bölüme belirli bir şeyi yazacak ve hatta formlardaki belirli verileri bulup çıkaracak şekilde programlanabilir.Birkaç basit örnek verelim:
Örnekleri çoğaltabiliriz: RPA robotları maaş bordrolarını takip edebilir, ödeyeceğiniz vergiyi belirleyebilir ve hatta müşteri şikayetlerinin doğru departmanlara iletilmesini sağlayabilir. Elbette bunlar insanların da yapabileceği şeyler ama RPA sistemleri bunların hepsini çok daha hızlı, verimli ve hatasız yapabiliyor.
İlk bakışta akıllı otomasyon ile RPA sistemlerinin aynı şeyler olduğunu düşünebilirsiniz çünkü robotik otomasyon her ikisinin de temelidir. Ancak akıllı otomasyon bu sürece yapay zekayı da (AI) dahil ediyor. RPA sistemleri oldukça etkileyici işler yapabilse de “akıllı” değillerdir. Kendi başlarına karar veremezler; sadece programlandıkları şeyi yaparlar. Yukarıdaki örneğe dönelim: Bir otomobil fabrikasında parçaları birleştiren robot kollar “akıllı” mıdır? Yapmaya programlandıkları şeyi mükemmel bir verimlilikle yapıyorlar, ancak yaptıklarını analiz etme ve bunun nasıl daha verimli hale getirilebileceğini belirleme becerisine sahip değiller. Akıllı otomasyon ise bu boşluğu dolduruyor: Hem yapmaya programlandığı şeyi yapıyor hem de onu nasıl daha iyi yapabileceğini “düşünüyor”. İşte nasıl çalıştığını gösteren birkaç örnek:
Öte yandan hiper otomasyon, doğrudan bilim kurgu filmlerinden çıkmış bir fikir gibi görünüyor. Temelde büyük şirketlerin iç bürokrasisini otomatize etmek için kullanılan bir teknolojidir ve “otomatik” derken abartmış olmayız. Hiper-otomasyon, yapay zeka ve makine öğrenimine dayalı bir sistemdir: Farklı amaçlar için geliştirilen botlar veri toplar ve yapay zeka bu verileri kullanarak her şeyin çok daha verimli çalışmasını sağlar.
Bu açıdan hiper otomasyonun hem RPA hem de akıllı otomasyon sistemlerini kapsayan genel bir terim olduğunu söyleyebiliriz. Her ikisini de kapsasa da çok daha fazlasını sunuyor. Hiper-otomasyon sistemlerinin şimdi ve yakın gelecekte neler yapabileceğine dair bazı örnekler verirsek ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır:
Açıkçası hiper otomasyon hemen hemen her sektörün geleceğidir ve inanılmaz bir potansiyel sunmaktadır. Bu sistemler herhangi bir şirketin daha verimli çalışmasını ve daha fazla kar elde etmesini sağlayabilir. Kritik kararlar vermenize yardımcı olabilirler ve hatta isterseniz bu kararlardan bazılarını sizin adınıza da verebilirler. Kısacası hiper otomasyon teknolojisi tüm otomasyon sistemlerinin geleceğidir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.