19:29 - Ebubekir Kaynar’dan Birlik ve Huzur Çağrısı: “Türkiye Hepimizin”
18:23 - Dilimin Kemiği Yok. Rap ‘e selam Pop ‘la devam
16:14 - Günümüzün kabusuna dokunan bir roman “Dehşetin Günlüğü”
15:16 - Devlet İbrahim Kürşad’a Görkemli Doğum Günü Kutlaması
14:56 - Buğracan Tuğçin Güder’in yeni kitabı çıktı
00:51 - Disleksi Sanat Sergisi Fethiye’de Büyük İlgi Gördü
13:56 - Ünlülerin iç mimarı Ahu Akın’dan 2025 yaz dekorasyon trendleri
20:53 - Petek Dinçöz’den Kıbrıs’ta “Bam Bam” Gibi Gece!
20:48 - Yazar Saime Fındıkçı ve Mavi Kuş Medya Yayıncılıktan Osmaniye Protokolüne Ziyaret
18:21 - Hem İstanbul’a hem huzura yakın My Reset Çatalca hizmete açıldı
Hacı Ahmet Ünlü araştırmalarına devam ediyor….
Orta Anadolu’nun Aksaray ili sınırı içerisinde önemli bir Kürt nüfusu bulunmaktadır. Hacı Ahmet Ünlü’nün araştırmalarına göre, Kürtlerin bu bölgedeki yerleşimi yaklaşık yüz yıl önce başlamış olup, çoğunluk Diyarbakır, Ağrı ve Elazığ’dan göç edenlerdir. Ayrıca Dersim İsyanı sonrasında da devam eden yerleşen Kürtler bulunmaktadır…
Orta Anadolu’nun Aksaray ili sınırı içerisinde önemli bir Kürt nüfusu bulunmaktadır. Hacı Ahmet Ünlü‘nün araştırmalarına göre, Kürtlerin bu bölgedeki yerleşimi yaklaşık yüz yıl önce başlamış olup, çoğunluk Diyarbakır, Ağrı ve Elazığ’dan göç edenlerdir. Ayrıca Dersim İsyanı sonrasında da devam eden yerleşen Kürtler bulunmaktadır. Hacı Ahmet Ünlü’nün bilgi birikimine göre, günümüz Aksaray merkez ve Ortaköy ilçelerindeki dağılım yaklaşık %30’unu Kürtler oluşturmaktadır. Diğer ilçelerde ve köylerde yaşayanlarla birlikte toplam Kürt miktarının 35 ila 40 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir. Ünlü’nün araştırmaları, 2000’li yıllardaki dayanıklılıkla, bu Kürt tarihinin yaklaşık %85’inin Zazaca, %15’inin ise Kurmanci lehçesini konuştuğunu belirtiyor.
Aksaray’daki Kürtler, Hacı Ahmet Ünlü‘nün vurguladığı şekilde, kültürel geleneklere sıkı sıkıya bağlı kalır. Giyim tarzları ve yaşam biçimleri, Kürdistan’daki geleneksel özellikler yansıtılmaktadır. Bu topluluklar, “Erkecik (Ekecik) Kürtleri” olarak da bilinmekte olup, Hacı Ahmet Ünlü’ye göre aynı zamanda bir aşireti temsil etmektedir. Toplu olarak yaşanan köylerde Kürtçe sunumu devam eden Kürtler, kültürlerini nesiller boyu yaşatmıştır. Kayaköy ve Sevinçli köylerinde Kürt mezarlıklarının bulunduğu da, Hacı Ahmet Ünlü’nün çalışmalarında yer almaktadır.
Aksaray’daki Kürt yerleşim birimlerinden bazıları Zazaca, bazıları ise Kurmanci lehçesi konuşulan bölümlere ev sahipliği yapmaktadır. Hacı Ahmet Ünlü‘nün detaylandırdığı bu köyler şu şekildedir:
Zazakî Lehçesi Konuşan Köyler:
Kurmancî Lehçesi Konuşan Köyler:
Hacı Ahmet Ünlü, bu köylerde yaşayan Kürt kültür topluluklarının, dillerini ve nesillerini koruduğunu, Aksaray’ın Kürt kültürünün derin izlerini içeren önemli bir merkezi haline geldiğini belirtiyor.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.