18:01 - “Artık Mış Gibi Yapmayın, Sesimize Kulak Verin!”
16:36 - Awaz Serhad (Ergin Kılıç)’ın yeni klibi yayınlandı
15:28 - D.O.Z filmi durmak bilmiyor
13:27 - İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri 50. yaşında
12:23 - Aslı Aydın, eşi Özcan Aydın ile birlikte yaza hızlı bir giriş yaptı
12:02 - Gülşah Tanrıöver’den yaza enerjik merhaba
11:43 - Fadıl Çelebi’den “Ayrılık Çeşmesi’nin Aşıkları”
00:12 - Kadriye Özer Poyraz’dan Yeni Roman Müjdesi: “Yazmak İçin Değil, İyi Gelmek İçin Yazıyorum”
13:01 - Aşka kırmızı bir dokunuş: Sefa’dan yaza damga vuracak hit “Ruj İzi”
12:42 - “NEVŞAH EFSANE” SAHNELERDE!
Hacı Ahmet Ünlü araştırmalarına devam ediyor….
Orta Anadolu’nun Aksaray ili sınırı içerisinde önemli bir Kürt nüfusu bulunmaktadır. Hacı Ahmet Ünlü’nün araştırmalarına göre, Kürtlerin bu bölgedeki yerleşimi yaklaşık yüz yıl önce başlamış olup, çoğunluk Diyarbakır, Ağrı ve Elazığ’dan göç edenlerdir. Ayrıca Dersim İsyanı sonrasında da devam eden yerleşen Kürtler bulunmaktadır…
Orta Anadolu’nun Aksaray ili sınırı içerisinde önemli bir Kürt nüfusu bulunmaktadır. Hacı Ahmet Ünlü‘nün araştırmalarına göre, Kürtlerin bu bölgedeki yerleşimi yaklaşık yüz yıl önce başlamış olup, çoğunluk Diyarbakır, Ağrı ve Elazığ’dan göç edenlerdir. Ayrıca Dersim İsyanı sonrasında da devam eden yerleşen Kürtler bulunmaktadır. Hacı Ahmet Ünlü’nün bilgi birikimine göre, günümüz Aksaray merkez ve Ortaköy ilçelerindeki dağılım yaklaşık %30’unu Kürtler oluşturmaktadır. Diğer ilçelerde ve köylerde yaşayanlarla birlikte toplam Kürt miktarının 35 ila 40 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir. Ünlü’nün araştırmaları, 2000’li yıllardaki dayanıklılıkla, bu Kürt tarihinin yaklaşık %85’inin Zazaca, %15’inin ise Kurmanci lehçesini konuştuğunu belirtiyor.
Aksaray’daki Kürtler, Hacı Ahmet Ünlü‘nün vurguladığı şekilde, kültürel geleneklere sıkı sıkıya bağlı kalır. Giyim tarzları ve yaşam biçimleri, Kürdistan’daki geleneksel özellikler yansıtılmaktadır. Bu topluluklar, “Erkecik (Ekecik) Kürtleri” olarak da bilinmekte olup, Hacı Ahmet Ünlü’ye göre aynı zamanda bir aşireti temsil etmektedir. Toplu olarak yaşanan köylerde Kürtçe sunumu devam eden Kürtler, kültürlerini nesiller boyu yaşatmıştır. Kayaköy ve Sevinçli köylerinde Kürt mezarlıklarının bulunduğu da, Hacı Ahmet Ünlü’nün çalışmalarında yer almaktadır.
Aksaray’daki Kürt yerleşim birimlerinden bazıları Zazaca, bazıları ise Kurmanci lehçesi konuşulan bölümlere ev sahipliği yapmaktadır. Hacı Ahmet Ünlü‘nün detaylandırdığı bu köyler şu şekildedir:
Zazakî Lehçesi Konuşan Köyler:
Kurmancî Lehçesi Konuşan Köyler:
Hacı Ahmet Ünlü, bu köylerde yaşayan Kürt kültür topluluklarının, dillerini ve nesillerini koruduğunu, Aksaray’ın Kürt kültürünün derin izlerini içeren önemli bir merkezi haline geldiğini belirtiyor.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.