12:30 - Zlombol 2025 yardım rallisi Giresun’da sona erdi
19:29 - Ebubekir Kaynar’dan Birlik ve Huzur Çağrısı: “Türkiye Hepimizin”
18:23 - Dilimin Kemiği Yok. Rap ‘e selam Pop ‘la devam
16:14 - Günümüzün kabusuna dokunan bir roman “Dehşetin Günlüğü”
15:16 - Devlet İbrahim Kürşad’a Görkemli Doğum Günü Kutlaması
14:56 - Buğracan Tuğçin Güder’in yeni kitabı çıktı
00:51 - Disleksi Sanat Sergisi Fethiye’de Büyük İlgi Gördü
13:56 - Ünlülerin iç mimarı Ahu Akın’dan 2025 yaz dekorasyon trendleri
20:53 - Petek Dinçöz’den Kıbrıs’ta “Bam Bam” Gibi Gece!
20:48 - Yazar Saime Fındıkçı ve Mavi Kuş Medya Yayıncılıktan Osmaniye Protokolüne Ziyaret
..
Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında gelişen ekonomik ilişkileri çok katmanlı ve sürdürülebilir bir yapıya dönüştürmeyi hedefleyen Avrasya Stratejik Araştırmalar Platformu ve Vakfı (ASAD & ASAV), 16–19 Nisan 2025 tarihlerinde Dubai’de üst düzey stratejik bir toplantı organize etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin Abu Dabi Büyükelçisi Sayın Lütfullah Göktaş ve ASAD Başkanı Sayın Murat Doğanay’ın teşrifleriyle taçlanan etkinlik, iki ülkenin seçkin iş insanları ve diplomatik temsilcilerini bir araya getirerek, Türkiye’nin küresel ekonomik yeniden konumlanma sürecinde önemli bir istasyon işlevi gördü.
Dubai’deki Arjaan by Rotana Oteli’nde gerçekleşen programda, 200’ün üzerinde seçkin katılımcı, ikili iş görüşmeleri ve çok taraflı oturumlarla Türkiye ekonomisine doğrudan katkı sağlayacak yüksek katma değerli iş birliklerinin temelini attı. Etkinliğin merkezinde, 1 Eylül 2023’te yürürlüğe giren Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması (CEPA) yer aldı. Bu anlaşma yalnızca gümrük tarifelerinde indirimi değil; yatırım, hizmetler, teknik düzenlemeler, menşe kuralları ve fikri mülkiyet gibi birçok alanda da derin yapısal entegrasyon hedefleyen stratejik bir çerçeve sunmaktadır. CEPA sonrası iki ülke arasındaki ticaret hacminin %107 oranında artmış olması, bu derinliğin somut bir göstergesidir.
ASAD, CEPA’yı konvansiyonel bir serbest ticaret anlaşmasından öte; Türkiye’nin sanayi gücünü, Körfez’in finansal kapasitesiyle ve Dubai’nin lojistik altyapısıyla entegre eden stratejik bir yeniden konumlanma vizyonu olarak ele almaktadır. Bu bağlamda BAE’nin ithalat kalemleri olan inşaat malzemeleri (7,5 milyar $), otomotiv ürünleri (2,5 milyar $), makine ve ekipmanlar (1,8 milyar $), elektrikli cihazlar (2,3 milyar $), tekstil (1,2 milyar $) ve gıda (4,8 milyar $) sektörleriyle Türkiye’nin ihracat yetkinlikleri arasında güçlü bir kesişim mevcuttur.
Toplantı, yalnızca mal ticareti bağlamında değil; Türkiye’nin küresel değer zincirlerine entegrasyonunu hızlandıracak kalıcı yapısal iş birliklerinin geliştirilmesi bakımından da diplomatik bir platform işlevi görmüştür. ASAD, bu süreçte ticaret diplomasisini, ekonomik kârın ötesine geçen; stratejik öngörü, veri temelli analiz ve ulusal güvenlik boyutlarını içeren bütüncül bir yaklaşımla ele almaktadır.
ASAD Başkanı Sayın Murat Doğanay’ın liderliğinde kurum, yalnızca strateji geliştiren bir düşünce merkezi değil; aynı zamanda Türk dış politikasının entelektüel derinliğini güçlendiren, devlet aklıyla bütünleşmiş sivil bir yapı olarak öne çıkmaktadır. TİKA gibi yapılarla uyum içinde çalısmayı önceleyen ASAD, bağımsız analiz kapasitesini korurken, karar alıcı mekanizmalarla senkronize şekilde Türkiye’nin dış ekonomik açılımına stratejik zemin üretmeye devam etmektedir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.