23:54 - Nur Sürer’den 35 yıl sonra aynı kare
21:38 - Berrin Ak’tan Tersane İstanbul’da özel çay saati daveti
20:21 - İstanbullu Gayrimenkul ile Uygun Fiyatlı Arsa Yatırımları: Şükrü Altay’ın Sektörel Öngörüleri
15:15 - Yılın son düeti Yıldız Tilbe ve Çılgın Sedat’tan geldi
11:50 - Tanfer Sağlık Grubu, 42. geleneksel yeni yıl daveti Levent’te gerçekleşti
00:17 - “Gerek yok” ile sessizliğini bozan NİDA ŞAN müzik listelerini alt üst edecek..
10:53 - Yağmur Tanyıldız’a “Yılın En Dikkat Çeken Haber Yazarı” ödülü
15:45 - Saide Guliyeva, uluslararası müzik arenasında parlıyor
15:22 - Gelin Damat Dergisi 2024 Ödülleri Sahiplerini Buldu
13:38 - Sinan Hakalmaz’dan hızlı çıkış: “Daha katedilecek çok yolum ve bestelerim var!”
Prostat kanseri, prostat bezinde ortaya çıkan ve erkeklerde en sık görülen bir kanser türüdür. Prostat bezi, erkeklerin pelvis (leğen boşluğu) bölgesinde yer alan ve ceviz büyüklüğünde olan bir bezdir. Mesane yani idrar kesesinin hemen altında ve ona bitişik bulunan prostat bezinde gelişen kanser, prostat kanseri olarak nitelendirilir. Bu konudaki rahatsızlıklara, Üroloji Doktoru bakmaktadır.
Amerikan Kanser Derneği tarafından duyurulan veriler ışığında, bir erkeğin hayatı boyunca prostat kanserine yakalanma riski %16.7 civarındadır. Ayrıca aynı veriler ışığında prostat kanserine bağlı ölüm riski ise %2.5 civarındadır. Dünyada her 6 erkekten biri prostat kanserine yakalanmaktadır. Dünyada her 3 dakikada bir kişiye prostat kanseri tanısı koyulur ve 14 dakikada bir prostat kanseri sebepli ölümler yaşanır.
Ülkemizde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türü prostat kanseridir. Prostat kanseri son yıllarda tarama ve erken teşhis tekniklerinin gelişmesiyle erken evrelerde yakalanabilecek bir rahatsızlık haline gelmiştir.
Prostat Kanseri Evreleri
Prostat kanserinde tümörün boyutu, prostatın doku ve çevreye yayılım durumu, lenf nodlarına yayılma durumu ve vücudun diğer bölgelere yayılım durumuna göre bir evreleme yapılır.
Prostat kanseri evreleri şöyledir;
Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Prostat kanseri belirtileri genellikle erken evrelerde ortaya çıkmaz. Vakaların önemli bir bölümünde ilerleyen dönemlerde prostat kanseri belirtileri ortaya çıkmaktadır. Ayrıca belirtiler her erkek hastada farklı olabilmektedir.
Prostat kanserinin belirtilerini erken dönem ve ileri dönem olarak sınıflandırmak daha doğru olur.
Erken prostat kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Prostat kanseri ilerleyen evrelere geldiğinde organ ve çevredeki kemiklere yayılım gösterir. Bu bölgelerde tümör oluşumu gözlenebilir. Bu durum metastatik prostat kanseri olarak nitelendirilir.
Metastatik prostat kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
Belirtiler her hastada ortaya çıkmayacağı gibi daha farklı semptomlar da oluşabilir.
Prostat Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Prostat kanseri nedenleri kesin olarak belli değildir. ancak prostat kanseri görülen kişilerde bazı risk faktörleri olduğu uzmanlar tarafından kabul edilmektedir.
Olası olarak kabul edilen prostat kanseri nedenleri ve risk faktörleri şöyledir;
Prostat Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Prostat kanseri tanısı için belirli taramalar yapılması gerekir. Hastanın durumu ve prostat kanseri evresine göre farklı taramalar yapılabilir.
Prostat kanseri tanısı için yapılan taramalar kısaca şöyledir;
Prostat Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Prostat kanseri tedavisi hastanın sağlık durumu, kanserin yayılması ve kanserin evresine göre değişmektedir. Basit vakalar genellikle tedavi gerektirmez. Tedavi sürecinde temek yaklaşım hastanın günlük yaşam konforunu sağlamak ve korumaktır. İlerleyen evrelerde ise hastanın yaşamını uzatabilmeye yönelik tedavi uygulanır.
Prostat kanserinde kullanılan tedavi yöntemlerinden bazıları şöyledir;
Brakiterapi: Prostat bezi içinden uygulanan bir radyoterapi yöntemidir. Tümörlü bölgeye yerleştirilen küçük radyoaktif madde yardımıyla uygulanabilir. Prostata diğer dokuları etkilemeden yüksek dozda radyasyon verilmesini sağlayabilir.