Премиерът Кирил Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис | Bir Haber

Bir Haber

SON DAKİKA

Премиерът Кирил Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис

Премиерът Кирил Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис   Министър-председателят Кирил Петков проведе среща...

16 Mayıs 2022
Премиерът Кирил Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис

Премиерът Кирил Петков се срещна с вицепрезидента на САЩ Камала Харис

 

Министър-председателят Кирил Петков проведе среща с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. В рамките на разговора им в Белия дом двамата обсъдиха стратегическото партньорство между София и Вашингтон и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни.

 

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Българският министър-председател посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера. Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС. Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.

 

По-рано през деня министър-председателят Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

kayna:https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/premierat-kiril-petkov-se-sreshtna-s-vitseprezidenta-na-sasht-kamala-haris

 

 

 

 

 

Etiketler :
Backlink
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

İLGİLİ HABERLER
POPÜLER HABERLER
SON DAKİKA HABERLERİ